מלחמה באוקראינה: הרבה מפסידים (גדולים), מעט מנצחים (אמיתיים).

יותר מחודשיים לאחר תחילת המלחמה באוקראינה, של פלישת רוסיה לאוקראינה ב-24 בפברואר, נראה שהסיכויים לפתרון מהיר של המלחמה לא סביר יותר ויותר.

ככל שהסנקציות נגד רוסיה ממשיכות להיערם, החזרה למצב שלפני המלחמה נראית הזויה, גם במקרה של סיום מוקדם של הסכסוך.

Coface עדכנה כלפי מעלה את אומדן העלות לכלכלה העולמית לכנקודת אחוז אחת בשנת 2022. עם זאת, השלכות הסכסוך יורגשו בעיקר מהמחצית השנייה של השנה ואילך, ויתממשו עוד ב-2023 ואילך.

הסיכון הפוליטי, שגדל באופן משמעותי ברמה העולמית עם המגיפה, מוחמר על ידי עליית מחירי המזון והאנרגיה.

שום אזור לא ייחסך באמת מהנפילה הכלכלית של המלחמה הזו, ואחרי הזעזועים הרצופים של שנות ה-2020, התפיסה שלנו נשארת זהה: העולם השתנה, ושום דבר לעולם לא יהיה אותו דבר.

אירופה בסערה

התפקידים המשמעותיים של רוסיה ואוקראינה בייצור של סחורות רבות, יחד עם חשש להפרעות באספקה, הובילו לעלייה במחירים, וכתוצאה מכך לירידה בהכנסה הפנויה של משקי הבית ולכן בצריכה. התנודתיות ואי הוודאות יכבידו מאוד על החלטות ההשקעה של עסקים, שכן מצבם הפיננסי עשוי להידרדר באופן משמעותי מכיוון שעלויות הייצור יישארו גבוהות או ימשיכו לעלות.

בנוסף לכלכלות מרכז ומזרח אירופה, שיש להן קשרים כלכליים חשובים עם רוסיה, מדינות מערב אירופה הן החשופות ביותר בגלל תלותן הרבה בדלק מאובנים רוסי. גרמניה ואיטליה, שכלכלותיהן תלויות ביותר בגז הרוסי, צפויות להיות מושפעות מאוד (השפעה שלילית של 1.6 נקודות על צמיחת התמ"ג). ההשפעה תהיה כנראה חלשה יותר אך עדיין משמעותית בשאר אירופה.

השפעות אינפלציה דוחפות את הפד לפעול מוקדם מהצפוי

מעבר לאוקיינוס ​​האטלנטי, ההשפעה על הצמיחה צפויה להיות צנועה יותר בשל סחר מוגבל עם וחשיפה פיננסית לרוסיה ואוקראינה. עם זאת, בארצות הברית, שיעור האינפלציה הכולל הגיע לרמתו הגבוהה ביותר מזה 41 שנים, מונע על ידי מחירי מזון ואנרגיה. ללא פריטים אלה, צמיחת המחירים החודשית התמתנה, אך נותרה הרבה מעל היעד של 2% של הפדרל ריזרב האמריקאי, מה שגרם לפד לפעול מוקדם מהצפוי.

לאחר העלאת ריבית ראשונה של קרנות הפד במרץ, רוב חברי הוועדה למדיניות מוניטרית הביעו תמיכה בריבית "נייטרלי" עד סוף 2022, המוערכת בין 2 ל-3%. זה יהיה אחד ממחזורי ההידוק האגרסיביים ביותר מאז שנות ה-90, ויסייע למתן את הצמיחה בארה"ב, ומכאן העדכון שלנו כלפי מטה של ​​תחזית צמיחת התמ"ג של ארה"ב לשנת 2022 ל-2.7%.

שום אזור לא ייחסך מאינפלציה מיובאת ומשיבושים בשרשרת האספקה

אפריקה, שבה מוערכת השפעה שלילית כוללת של 0.5 נקודות אחוז, היא דוגמה מושלמת לאופן שבו המצב הנוכחי משפיע על הכלכלות המתעוררות, עם התגברות הלחצים האינפלציוניים, ותחילת הידוק מדיניות הפד, עם השפעתו על ההון זורם.

אסיה גם לא תייחסך מהשלכות המלחמה, בנוסף להאטה בסין הקשורה לגרסה של Omicron. לעימות ממושך באירופה או להסלמה חדשה תהיה השפעה שלילית משוערת נטו של 0.5 נקודות על צמיחת התמ"ג ב-2022.

אמריקה הלטינית היא אזור נוסף הפגיע להידוק מדיניות הפד, אך אמור להרוויח מעליית מחירי הסחורות. ההשפעה נטו של המלחמה באזור - שאנו מעריכים ב-0.1 נקודת אחוז - עדיין אינה ודאית ואולי לא תורגש במלואה בעתיד הקרוב.