המהדורה השמינית של סקר Cofaceעל התנהגות התשלומים של חברות בגרמניה מראה כי התנהגות התשלומים של החברות הגרמניות נותרה יציבה, כאשר 80% מהחברות מציעות תנאי תשלום. עם זאת, ממצא זה אינו אמור להרגיע בהתחשב בסיכוני האשראי הגוברים עקב הצטברות תשלומים מאוחרים. יתר על כן, הפסימיות בקרב החברות הגרמניות בנוגע למצב הנוכחי שלהן בולטת, במיוחד לגבי חוסר הוודאות הפוליטית במדינה ותחזיות עסקיות גרועות. כתוצאה מכך, אסטרטגיות לצמצום סיכונים הולכות ומתחזקות.
יותר חברות מעדיפות תנאי תשלום קצרים מאוד-ללא אירועים כלכליים גדולים חדשים המשפיעים על הכלכלה הגרמנית, תנאי התשלום או נתוני העיכוב אינם מציגים שינויים משמעותיים, כאשר 80% מכלל החברות שהשתתפו מציעות תנאי תשלום ב-2024 (+1 נקודת אחוז בהשוואה ל-2023), כמעט בהתאם לרמת התקופה שלפני המגפה (81%). העדפת החברות הגרמניות לתנאי אשראי קצרים נותרה ללא שינוי עם ממוצע תנאי תשלום של 32.1 ימים בשנת 2024, הנמוך ביותר מכל המדינות בהן קופאס מפרסמת מחקרי תשלומים עסקיים.
עיכובי תשלום: הסיכונים הפיננסיים עולים
מספר החברות המדווחות על עיכובי תשלום חדשים השנה התייצב ברמה גבוהה יותר, עם נתח של 78% ב-2024. משך הזמן הממוצע של עיכובי התשלום עלה מעט ל-30.8 ימים בשנת 2024.
|
טכנולוגיה מידע ותקשורת
עץ
תחבורה
מסחר קמעונאי-סיטונאי
פרמצבטיקה-כימיקלים
מתכות
הכלכלה הכוללת
חקלאות-מזון
רכב
נייר-אריזות
פיננסים - ייעוץ
בנייה
מכונות
עם זאת, סיכוני האשראי הנובעים מתשלומים מצטברים באיחור של בין 6 חודשים לשנתיים זינקו בשנת 2024: 16% מהחברות הגרמניות דיווחו על תשלומים מאוחרים מאוד שמייצגים נתח של 2% או יותר מהמחזור השנתי שלהן (+7 נקודות אחוז בהשוואה ל-2023). תחום המכונות הוא המושפע ביותר, כאשר 30% מהחברות מדווחות על תשלומים מאוחרים הגבוהים מ-2% מהמחזור השנתי שלהן.
"תשלומים מאוחרים מהווים סיכון הולך וגובר לחברות גרמניות. מניסיוננו בקופאס, 80% מהתשלומים המאוחרים הללו בעולם כולו לעולם אינם מוחזרים, ולכן הם מהווים סיכון עסקי משמעותי, שעלול להוביל בסופו של דבר לחדלות פירעון. כדי להימנע מסכנה כזו, חברות אינן מהססות כיום ליישם אסטרטגיות להפחתת סיכונים ולהתאים את הגישה שלהן לתחזיות המדרדרות," מנתחת כריסטיאנה פון ברג, כלכלנית לאזורי בנלוקס, גרמניה, אוסטריה ושווייץ בקופאס.
תחזיות כלכליות: חוסר הוודאות הפוליטי הופך לסיכון העיקרי לעסקים
כמעט מחצית מהחברות הגרמניות (48%) הצביעו על כך שמצבן העסקי הנוכחי התדרדר בין 2023 ל-2024, בעוד שרק 9% מהמשתתפים דיווחו על שיפור. התחושות של החברות כעת יותר פסימיות מאשר לאחר תחילת מגפת הקורונה בשנת 2020 או תחילת המלחמה באוקראינה בשנת 2022.
לגבי התחזיות העסקיות, החברות הגרמניות מצפות ליציבות בשנת 2025 בהשוואה לרמה הנמוכה מאוד של 2024. חוסר הוודאות הפוליטי בגרמניה ובעולם עשוי להשפיע על תחזיות אלו, כשהסיכון הגדול ביותר הוא לעסקי היצוא, ואחריו בעיות בשרשרת האספקה וקשיים מקומיים ייחודיים לגרמניה. בהקשר זה, גרמניה איבדה תמיכה נוספת כמקום טוב לעסקים, לטובת ארצות הברית ומדינות אחרות באיחוד האירופי.
כדי להפוך את העסקים לעמידים יותר, 16% מהחברות הגרמניות השתמשו באמצעי הפחתת סיכונים בשנת 2024 (+4 נקודות אחוז בהשוואה ל-2023), ו-29% מהחברות המשתתפות מצפות ליישם אסטרטגיות כאלה בשלוש השנים הקרובות, במיוחד בתחום היצוא כמו מכונות, טכנולוגיות מידע ותקשורת וכן פרמצבטיקה-כימיקלים.
[1] Payment delays – the period between the due date of payment and the date the payment is made.