אסיה-פסיפיק: חברות מתמודדות עם סיכוני אשראי עולים למרות עיכובים קצרים יותר בתשלום

סקר התשלומים לחברות באסיה לשנת 2022 של Coface, שנערך בין נובמבר 2021 לפברואר 2022, מספק תובנות לגבי התפתחות התנהגות התשלומים ושיטות ניהול האשראי של כ-2,800 חברות ברחבי אזור אסיה פסיפיק במהלך שנת מגפה נוספת.

המשיבים הגיעו מתשעה שווקים (אוסטרליה, סין, הונג קונג SAR, הודו, יפן, מלזיה, סינגפור, תאילנד וטייוואן) ו-13 מגזרים הממוקמים באזור אסיה-פסיפיק.

אין הידרדרות בעיכובים בתשלום למרות השפעת הקוביד למעט בסין

תנאים כלכליים משופרים בשנת 2021 תרמו לירידה ניכרת במשך העיכובים בתשלומים ברחבי אסיה-פסיפיק, וירד מ-68 ימים בממוצע בשנת 2020 ל-54 ימים בשנת 2021, הרמה הנמוכה ביותר מזה 5 שנים. חלקם של המשיבים שחוו איחור בתשלום נותר יציב על 64% לעומת 65% בשנה הקודמת. מבין תשע הכלכלות המכוסות, עיכובי התשלום התקצרו הכי הרבה במלזיה ובסינגפור. לעומת זאת, סין הייתה המדינה היחידה שרשמה עלייה בעיכובים בתשלום, וכן הייתה המדינה עם העיכוב הממוצע הארוך ביותר בתשלום.

עם זאת, הסקר הדגיש כמה חששות. חלקם של המשיבים שציינו עלייה בסכום האיחור עלה ל-35% בשנת 2021, לעומת 31% בשנה הקודמת. יתר על כן, חברות נוספות דיווחו על עיכובים בתשלומים ארוכים במיוחד (ULPD) של יותר מ-10% מהמחזור השנתי, כאשר עלייה זו מונעת בעיקר על ידי סין, שם הנתח הגבוה ממילא של 27% ב-2020 צמח ל-40% ב-2021. שיעור ה-ULPD עלה מעט באוסטרליה ובהודו, בעוד שהיא התייצבה או ירדה בשש הכלכלות האחרות, עם ירידה משמעותית בהונג קונג. הרוב הגדול של ULPDs לעולם אינו משולם, ולכן, סיכוני תזרים המזומנים נוטים לעלות כאשר ULPDs אלה מהוות למעלה מ-2% מהמחזור השנתי של החברה.

מבחינה מגזרית, הגידול בחברות שחוות ULPD של יותר מ-10% היה בולט במיוחד בתחום המתכות, שעבורו עלתה ב-14 נקודות ל-23%, הגדול ביותר שנרשם מבין 13 המגזרים. מגזר אחר כמו בנייה, ICT, תחבורה וטקסטיל מתמודד אף הוא עם סיכוני תזרים מזומנים משמעותיים, כאשר יותר מ-30% מהחברות שחוו ULPD דיווחו כי עיכובים מסוג זה מייצגים יותר מ-2% מהמחזור השנתי.

ציפיות כלכליות: אופטימיות מתמשכת אך דאגה גבוהה מעליית מחירי החומרים

בסך הכל, האופטימיות נותרה בעינה, כאשר 71% מהנשאלים ציפו שהצמיחה הכלכלית תשתפר בשנת 2022. אופטימיות זו לא הייתה שוויונית בכל האזור. סינגפור אופטימית יותר בהשוואה לממוצע באסיה, כאשר 83% (+17 נקודות) צופים צמיחה גבוהה יותר. חברות ביפן ובתאילנד, שבהן ההתאוששות הייתה מאופקת יחסית ב-2021 ולכן עם מרחב גדול יותר להתאוששות חזקה יותר ב-2022, הראו יותר אמון, שתיהן עלו ב-14 נקודות ל-75% ו-80%, בהתאמה. לעומת זאת, נתח זה עמד על 44% בלבד במלזיה, והראה ירידה משמעותית (-29 נקודות) בהשוואה לשנה שעברה על רקע אי הוודאות הפוליטית הגואה, עם אפשרות לבחירות כלליות בזק ב-2022.

עליית מחירי חומרי הגלם מוזכרת יותר ויותר על ידי המשיבים כאשר הם נשאלים על השפעת COVID-19 על ביצועי המכירות ותזרים המזומנים שלהם. למעלה ממחצית (54%) מהחברות ציינו את עליית מחירי חומרי הגלם כגורם מפתח, עלייה ניכרת מ-31% בשנת 2020. מחירי חומרי הגלם עלו בחדות בשנת 2021, במיוחד בנפט גולמי, והורמו גבוה משמעותית בעקבות הסכסוך באוקראינה . זה הגביר את לחצי העלויות עבור חברות ברחבי העולם, כולל באסיה-פסיפיק, מה שהגביר את הסיכון לפתח בעיות תזרים מזומנים.

עסקים באסיה מרוויחים יותר ויותר תחת לחץ

כיום, עסקים מתמודדים עם סביבה מורכבת המאופיינת בשיבושים בשרשרת האספקה, מתחים גיאופוליטיים ואינפלציה גואה. מגבלות האספקה ​​נמשכו גם בשנת 2021, בין היתר בגלל התפרצויות COVID-19 טריות והסגרות חדשות. אף על פי כן, העולם נפתח מחדש בהדרגה והביקוש הפרטי התאושש. הדבר הגדיל את הפער בין הביקוש להיצע של מוצרים וחומרי גלם רבים, והוביל לעליית מחירים משמעותית. הלחצים בשרשרת האספקה ​​העולמית פחתו מעט בתחילת 2022, אך התעוררו מחדש בעקבות הסכסוך בין רוסיה לאוקראינה. בהתחשב בתפקידן השולט של שתי המדינות בשווקי הסחורות העולמיים, הסכסוך הוביל לעלייה נוספת במחירי חומרי הגלם, מה שדחף את האינפלציה גבוה יותר, ובתמורה, גם את השכר. כתוצאה מכך, היא הכבידה על הרווחיות העסקית על ידי הגדלת עלויות הייצור.

לאחר שנהנו מלחצים אינפלציוניים מאופקים עד 2021, מדינות אסיה רושמות כעת אינפלציה עולה במהירות, במיוחד בפריטי מזון ואנרגיה. בכמה כלכלות באסיה, קצב הצמיחה של מדד המחירים לצרכן (CPI) עלה על היעד של הבנק המרכזי. זה היה המקרה בתאילנד, שם מדד המחירים לצרכן רשם עלייה שנתית גבוהה מהערך העליון של רצועת היעד של הבנק המרכזי של 3%, זה החודש החמישי ברציפות בחודש מאי. יעד האינפלציה נפרץ גם באוסטרליה, הודו והפיליפינים. לאחר שחוותה דפלציה במהלך 10 חודשים על פני 2020/2021, האינפלציה היפנית עלתה מעל יעד הבנק של יפן עם 2.5% באפריל. מול הזינוק הזה בעלויות המחיה, כמה מדינות החליטו להעלות את השכר כדי לעזור לצרכנים להתמודד עם המצב. ביפן, דרום קוריאה וסינגפור, נתונים חשפו שגידול השכר הממוצע הואץ מאז 2021. בדרום מזרח אסיה, מלזיה הציגה העלאה גדולה של שכר מינימום של 35% במאי 2022. עלייה בשכר המינימום אמורה להתבצע גם ב- הפיליפינים ביוני ובווייטנאם בחודש שלאחר מכן.

שיפור בתנאים הכלכליים בשנת 2021 תרמו לירידה ניכרת במשך העיכובים בתשלום ברחבי אסיה-פסיפיק. עם זאת, חברות באזור מתמודדות עם סיכוני אשראי עולים, כאשר חברות נוספות דיווחו על עלייה בכמות הפיגור. הם גם חוו יותר עיכובים בתשלומים ארוכים במיוחד של יותר מ-10% מהמחזור השנתי, בעיקר בסין ובמידה פחותה בהרבה באוסטרליה ובהודו.

- ברנרד אוו, הכלכלן של Coface באסיה-פסיפיק

מבחרים ומומחים