מלחמות טכנולוגיה: יריבות בין ארה"ב לסין לגבי האלקטרוניקה עד 2035

מאז 2017, מלחמת הטכנולוגיה בין ארצות הברית לסין מטלטלת את נוף האלקטרוניקה העולמי. בין סנקציות, בקרת יצוא והשאיפה למנהיגות טכנולוגית, היריבות הזו מעצבת מחדש את שרשראות האספקה ויוצרת אי ודאות גדולה. עם זאת, התלות ההדדית נותרה חזקה בין שתי המעצמות הללו, למרות תחרות עזה שעלולה לפצח את התעשייה עד 2035.

הסחר האלקטרוני העולמי השתנה

מלחמת הטכנולוגיה בין ארה"ב לסין התחזקה במידה ניכרת מאז 2017 באמצעות מגוון רחב של אמצעים: מכסים, בקרות יצוא והגבלות גישה לשוק. מלחמה זו, שמטרתה לשלוט בטכנולוגיות העתיד, במיוחד מוליכים למחצה ובינה מלאכותית, כבר עלתה לסין כמעט 150 מיליארד דולר בייצוא אבוד לארה"ב, ארגון מחדש של זרמי הסחר עם גיוון היבוא של ארה"ב ממדינות כמו מקסיקו, טייוואן וויאטנם.

המשך תלות הדדית חזקה

למרות המתיחות הגוברת, שיתוף הפעולה הכלכלי בין שתי הענקיות הללו נותר חיוני. כמעט 30% ממכונות ייצור מוליכים למחצה המיוצאות על ידי ארצות הברית עדיין מיועדות לסין. במקביל, יבוא אלקטרוניקה אמריקאי ממדינות שלישיות (וייטנאם, טייוואן, מקסיקו) כולל חלק ניכר מהרכיבים הסיניים. כל זה ממחיש עד כמה חיונית נותרה סין בשרשרת הערך של האלקטרוניקה העולמית, הן כספק והן כצרכן.

חברות אמריקאיות עומדות בפני דילמה

עבור חברות אמריקאיות, מלחמת הסחר עם סין מציבה דילמה. למרות הלחץ לצמצם את קשריהם עם סין, הם ממשיכים לראות בסין שותפת סחר חיונית. ואכן, חברות אמריקאיות תפסו 54% מהרווחים שנוצרו על ידי תעשיית האלקטרוניקה העולמית בעשור האחרון, נתח שעולה ל-88% אם נכלול את עמיתיהם היפנים, הדרום קוריאנים והטייוואנים. יחד עם זאת, למרות הגידול במכירות וההתקדמות הטכנולוגית המשמעותית, חברות סיניות תפסו רק 7% מהרווחים של תעשיית האלקטרוניקה העולמית ונשארו הרחק מאחורי המובילים בגזרת המוליכים למחצה האסטרטגיים.

תעשייהמפוצלת עוד יותר עד 2035?

התמורות שכבר ניתן להבחין בשרשראות הערך הבינלאומיות יתבררו עוד יותר במהלך העשור הבא, לאור המחזוריות הארוכה המאפיינים את המגזר.

ניתן לחלק את עתיד תעשיית האלקטרוניקה העולמית לתרחישים שונים, החל מ"סטגנציה טכנולוגית" ועד "שבר טכנולוגי". בתרחיש הקיצוני ביותר, יריבות הולכת וגוברת בין ארה"ב וסין בשילוב עם הופעתה של טכנולוגיה משבשת עלולות להוביל לפיצול מוחלט בשרשרת האספקה ​​העולמית. שתי מערכות אקולוגיות שונות יכולות להופיע אז: האחת נשלטת על ידי ארה"ב ובעלות בריתה, השנייה על ידי סין, מה שמאלץ חברות ומדינות לבחור צד. פיצול כזה יגביר את מורכבות הסחר, יגביל את הגישה לשווקים ויהפוך את התחרות לבלתי צפויה יותר.

הגדלת הסיכונים והעלויות קדימה

חברות האלקטרוניקה והמדינות השולטות במגזר זה חייבות להתכונן לסיכונים הולכים וגדלים במהלך 10 השנים הבאות. שיבושים בשרשרת האספקה, הגבלות על גישה לשווקים זרים, סטנדרטים שונים ולחץ גיאופוליטי מסבכים את הסביבה שבה פועלת התעשייה. העלויות הקשורות לתנודתיות זו, במגזר שכבר מחזורי, צפויות לגדול. כדי להסתגל, חברות צריכות לגוון את שרשרות האספקה ​​שלהן, לעודד קבלת החלטות אזוריות ולשפר את ניהול הסיכונים והתאימות שלהן כדי להישאר תחרותיים בנוף גלובלי יותר ויותר מקוטע.

מבחרים ומומחים

היכנס לעומק עם הערכת סיכוני המדינה המלאה