לה ניניה מחליפה את אל ניניו: מזג אוויר קריר יותר, אך עם הרבה חוסר וודאות

המחצית השנייה של שנת 2024 צפויה להתאפיין בהופעתה של לה ניניה. תופעה זו, שהיקפה והשלכותיה עדיין אינם ברורים, עשויה לגרום לשינויים במזג האוויר באזורים רבים בעולם.


לה ניניה ואל ניניו: שני תופעות מתחלפות- תנודת אל ניניו הדרומית (ENSO) מדובר בתופעה אוקיאנית-אטמוספרית בקנה מידה גדול, הנובעת משינויים חריגים בטמפרטורת מי השטח באוקיינוס השקט המרכזי והמזרחי. היא מורכבת משתי תופעות מנוגדות – לה ניניה ואל ניניו – המתרחשות היסטורית כל 2-3 שנים בממוצע. המצב הנוכחי, חסר התקדים וממשיך מאז 2019, מעלה אי ודאות משמעותית לגבי ההשפעות העתידיות.

מזג אוויר קריר יותר אך עם אירועים קיצוניים תכופים יותר לה ניניה מביאה מזג אוויר קריר ורטוב יותר. הגעתה מצופה באופן חיובי באזורים כמו דרום אפריקה, דרום מזרח אסיה ואוסטרליה, שם צפויים גשמים כבדים מדצמבר 2024 עד אוגוסט 2025. לעומת זאת, מערב קנדה, צפון ארצות הברית, יפן וחצי האי הקוריאני צופים חורף קר יותר. עם זאת, לה ניניה מובילה בעיקר לעלייה באירועי מזג אוויר קיצוניים. אחת מהתופעות החריגות הצפויות בשלב זה היא העלייה במספר ההוריקנים לאורך חוף האוקיינוס האטלנטי של ארצות הברית.

השפעה כפולה על ייצור החקלאות העולמית • עלייה בייצור החקלאי באזור אסיה-פסיפיק מדינות יצרניות עיקריות באזור אסיה-פסיפיק, כמו הודו (יצרנית השנייה בגודלה של אורז, חיטה וקני סוכר), אינדונזיה (היצרנית הגדולה בעולם של שמן דקלים והשלישית בגודלה של אורז), ואוסטרליה (היצרנית הרביעית בגודלה של שעורה וקנולה), צפויות לראות עלייה משמעותית בייצור. הדבר עשוי להקל על מחירי הסחורות ולהפחית סיכוני אינפלציה באזור. • השפעה שלילית על יבולים בצפון ודרום אמריקה לעומת זאת, לה ניניה צפויה להפחית את יבולי החקלאות בצפון ודרום אמריקה על ידי גרימת בצורות וגלי קור שישפיעו במיוחד על חיטה (בארצות הברית) וסויה (בברזיל). סחורות מלבד דגנים יהיו גם הן רגישות מאוד לתנודות מזג האוויר. ייצור אזורי של קפה, קקאו ופירות יהיה בסיכון במיוחד בשנה הקרובה..

עלייה בפיראטיות בים הערבי לה ניניה צפויה להביא מזג אוויר חם ויבש יותר לקרן אפריקה לקראת סוף השנה, מה שעלול להעמיק את חוסר הביטחון התזונתי בכמה מדינות. נזכיר כי הרעב בסומליה בשנת 2011, שנגרם בחלקו על ידי לה ניניה, גרם למותם של 260,000 בני אדם. מצב זה מגדיל את מספר משקי הבית התלויים בדיג. התופעה, הקשורה להתדלדלות משאבי הים, עשויה להעצים מתחים ולהגביר את הנטייה של אוכלוסיות אלה לפנות לפיראטיות כמקור הכנסה חלופי.

העלייה בהוריקנים בחוף המזרחי של ארה"ב מאיימת על ייצור הנפט העלייה במספר ההוריקנים לאורך חוף האוקיינוס האטלנטי של ארצות הברית ובמפרץ מקסיקו עלולה לגרום לנזק משמעותי למתקני הנפט בים. נתונים מלשכת בטיחות ואכיפת הסביבה (BSEE) מראים כי עד 95% מייצור הנפט במפרץ מקסיקו הופסק ב-29 באוגוסט 2021 בעקבות הוריקן איידה. ירידה בייצור היא אפוא תרחיש סביר מאוד, כאשר מפרץ מקסיקו אחראי ל-15% מסך ייצור הנפט הגולמי בארה"ב, 45% מסך יכולות הזיקוק ו-51% מסך יכולות עיבוד הגז הטבעי..

תעלת פנמה סוף סוף ברמה המתאימה בהיותה תלויה במים מתוקים ממספר אגמים ונהרות באגן הניקוז שלה, תעלת פנמה צפויה לראות עלייה ברמת המים שלה לאחר שנה של בצורת ושיבושים לוגיסטיים, מה שיפחית את הלחץ על תפעול המטענים העולמי.