מציר מוניטרי למפנה פיסקלי? הברומטר של קופאס

ההתאוששות הכלכלית הגלובלית היא בלתי אחידה: בעוד שארה"ב מתקדמת לקראת נחיתה רכה, הרי שגוש האירו וסין ממשיכים לעמוד מול אי ודאויות. בהקשר זה עדכנה קופאס את הערכותיה בנוגע ל-5 מדינות לרבות הורדת הדירוג של מדינת ישראל מ-A3 ל-A4 ו-17 מגזרים ובפרט חומרת רמת הסיכון של ענף הנייר בישראל, מה שמשקף תרחיש של צמיחה עולמית יציבה יותר ב-2025, גם אם נמוכה מהפוטנציאל לצד העלייה ברמת הסיכון של ישראל

ההתאוששות הכלכלית הגלובלית מציגה תמונה מעורבת. בעוד שנראה כי כלכלת ארה"ב מתקדמת בכיוון של נחיתה רכה, גוש האירו ממשיך לעמוד מול אי ודאויות רבות, במיוחד במגזר התעשייה. ובה בעת סין נאבקת לשמור על הצמיחה שלה. בנוסף, מדד הסיכונים הפוליטיים והחברתיים שלנו נותר ברמה גבוהה למרות הירידה באינפלציה – סימן לסביבה שהולכת ונעשית יותר ויותר מורכבת וחסרת ודאות.

בהקשר זה ערכה קופאס שינויים בהערכותיה בנוגע ל-5 מדינות (4 סיווגים מחדש והפחתה אחת) ו-17 מגזרים (12 סיווגים מחדש ו-5 הפחתות), דבר הממחיש את התסריט שלנו הכולל התייצבות של הצמיחה העולמית ב-2025, אף שיש להודות שהיא תהיה נמוכה מהפוטנציאל, אך ללא תהפוכות משמעותיות כלשהן.

כלכלת ארה"ב נוחתת, גוש האירו אינו ממריא

לאחר התחלה מבטיחה של 2024, חזה שוב גוש האירו בנפילה של המגזר התעשייתי שלו. הצפי בתחום זה אינו דינמי במיוחד, כפי שמראה נפילתו במדד האמון של מנהלי הרכש. גרמניה, המרכז התעשייתי המוביל באירופה, מצויה עדיין במצב קשה, עם תפוקת ייצור נמוכה ב-12% מהרמה שלה לפני מגפת הקורונה. מגזר השירותים שהוביל את ההתאוששות מאט אף הוא, וצריכת משקי הבית עדיין מתעכבת בגלל חסכונות שנותרים גבוהים ובגלל רמות נמוכות של אמון בהקשר של אי ודאות פוליטית. 

נראה כי תרחיש הנחיתה הרכה בארצות הברית אומת. כלכלת ארה"ב ממשיכה להפגין חוסן, כפי שמוכיחה ההתאוששות שניתן היה לראות ברבעון השני (תוספת של 3% בראיה שנתית), עם ביקוש מקומי חזק למרות ששוק העבודה מאט בהדרגה.

דיסאינפלציה בארצות הברית, סנטימנט תאגידי נחלש בגוש האירו

הרבעון השלישי של 2024 הביא עמו חדשות טובות בחזית הדיסאינפלציה, הן בארצות הברית והן באירופה, שוב תודות לנפילת מחירי הסחורות – מוצרי נפט במיוחד. עם זאת, בגוש האירו חברות עדיין סובלות מעליה חדה בעלויות העבודה ליחידה (תוספת של 4.2% בהשוואה לשנה הקודמת), דבר הסוחט את שולי הרווח שלהן.

לאחר שהגיעה לשיא במחצית הראשונה של 2023 בכל מדינות גוש האירו, צנח מרווח הריבית בכמעט 2 אחוזים בגרמניה והולנד, ובשיעור כפול בספרד ואיטליה, תוך שהוא מותיר את העסקים במצב פגיע כפי שניתן לראות מהעלייה במקרי חדלות הפירעון בחודשים האחרונים.   

הגיע הזמן להקלה מוניטרית נרחבת... ולמדיניות צנע?

הפחתות הריבית הראשונות על ידי ה-Fed והבנק המרכזי של אירופה ב-2024 מציינות את תחילתה של ההקלה המוניטרית הצפויה. יתרה מכך, בעוד שהמדיניות המוניטרית תהיה נוחה יותר (או פחות מגבילה) בשנה הבאה, הרי שלמדיניות פיסקלית מגבילה תהיה השפעה שלילית על הצמיחה ברובן המכריע של המדינות, במיוחד בגוש האירו. ביולי 2024 פתחה המועצה האירופית בהליך גירעון יתר נגד שבע מדינות ובהן צרפת.

הבחירות בארה"ב: 2024, הצבעה מכריעה

קמלה האריס ודונלד טראמפ הן הדמויות המובילות בבחירות לנשיאות בארה"ב, ולבחירת תכנית אחת על פני משנהה יהיו השלכות הרבה מעבר לגבולות ארצות הברית. בחזית המקומית תומכת האריס ברגולציה של מחירים ובהורדת עלויות הדיור, בעוד שטראמפ מציע הפחתה מאסיבית של המסים ודחיפה של ייצור האנרגיה (פחמימנים). בזירה הבינלאומית רואים בהאריס הבטחה להמשכיות אל מול היותו של טראמפ יותר בלתי צפוי. במובנים מסוימים הוא גם יותר רדיקלי מתקופתו הראשונה בבית הלבן (2017-2021).

לא משנה מה תהיה התוצאה, תהיה לבחירות השפעה חשובה על הכלכלה העולמית בשנים הבאות.

סין נאבקת להתאושש בעוד שכלכלות מתעוררות אחרות ממלאות את החורים

למרות צעדי התמיכה שהודיעה עליהן, ממשיכה כלכלת סין להאט, כאשר מה שמכביד עליה הוא שוק נדל"ן המצוי במשבר וביקוש מקומי עצל.

עם זאת, תרומתן של הכלכלות המתעוררות לצמיחה הגלובלית תישאר ללא שינוי ב-2025, במיוחד תודות להאצה במדינות המפרץ ובדרום אמריקה. הדבר קורה למרות העובדה שאנו חוזים פחות צמיחה דינמית בברזיל לאחר שנתיים של צמיחה שעמדה על כ-3%. מעבר לפקטורים מקומיים, הפכו מדינות רבות באזור למנצחות הגדולות בארגון מחדש המתרחש בתקופה הנוכחית בסחר העולמי, כשהן משמשות בתפקיד של נקודות ממסר אסטרטגיות התופסות נתחי שוק בשרשרות האספקה של סין ואמריקה (עיינו במחקר שלנו "כפר פחות גלובלי? סחר עולמי בעידן של פיצול גיאופוליטי").

מבחרים ומומחים