סקר Coface על התנהגות התשלומים מראה על התארכות תקופת התשלום הממוצעת, בעוד ש-85% מהחברות חוו גם עיכובים בתשלום, כאשר הרוב מצביע על כך שהם ארוכים ורבים יותר מאשר בשנת 2023. הידרדרות זו בהתנהגות התשלום באה לידי ביטוי בעיכוב נוסף עלייה בחדלות פירעון, שהתייצבו כעת ברמות גבוהות בהרבה מאשר ב-2019 וב-2023.
עיכובים בתשלום, נוהג נפוץ
בשנת 2024, כמו בשנה הקודמת, הנוהג של מתן תנאי תשלום1 נותר נפוץ בצרפת: 97% מהעסקים שנסקרו העניקו תנאי תשלום ללקוחותיהם, ללא קשר למגזר או גודל העסק, ואחוז זה עלה על 90% ב- כל המגזרים. תקופת התשלום הממוצעת גדלה: היא עומדת כעת על 51 ימים, בהשוואה ל-48.2 ימים בשנה שעברה, ועדיין ארוכה משמעותית מאלה שניתנו בגרמניה (32 ימים) ופולין (42 ימים), תוך שהיא נותרה הרבה מתחת לאלו שנרשמו בסין. (70 ימים) ושאר אסיה (64 ימים).
סימן לכך שהנוהג מבוסס היטב הוא ש-95% מהעסקים הקטנים מאוד - שיחסית פחות נוטים להעניק תנאי תשלום - עדיין עושים זאת. עם זאת, הם מעניקים תנאי תשלום קצרים יותר, כאשר 40% מהם מציעים תנאים של פחות מחודש (לעומת פחות מ-20% לחברות גדולות יותר).
איחור בתשלום: המצב ממשיך להתדרדר
85% מהחברות שנסקרו חוו איחור בתשלום בשנת 2024, לעומת 82% בשנה שעברה. עיכובים אלו שכיחים יותר מאשר בגרמניה (78% מהחברות), פולין (49%), סין (62%) ושאר אסיה (60%), שם - כמו בשנה שעברה - תנאי התשלום שניתנו ארוכים יותר אך העיכובים פחותים תָכוּף.
רוב החברות הקטנות והבינוניות מדווחות כי איחורים בתשלומים היו תכופים יותר מאשר בשנה הקודמת: 89% מהחברות הקטנות והבינוניות אמרו כי חוו איחור בתשלומים (לעומת 88% בשנת 2023). אחוז זה גבוה מאוד גם עבור ETIs, חברות גדולות ו-VSEs, עם 84% ו-80% מהחברות בהתאמה, לעומת 78% בשנה שעברה.
גודל החברה נותר גורם מכריע לאורך העיכובים. 73% מה-VSEs ציינו עלייה בעיכובים אלה, לעומת "רק" 55% מה-ETIs והחברות הגדולות. בעוד שרוב החברות מדווחות על עיכובים בתשלום של פחות מ-30 יום, 46% חוו עיכובים של יותר מחודש אחד.
למרות ששום מגזר לא נחסך, ענפי הרכב, האנרגיה, התרופות, המזון החקלאי, השירותים הפיננסיים והבנייה נפגעו השנה בצורה קשה במיוחד, כאשר יותר מ-25% מהחברות במגזרים אלו דיווחו על עיכובים של יותר מחודשיים.
מבין החברות שחוו איחור בתשלום, 40% מייחסים זאת לקשיים כלכליים של לקוחותיהם, הרבה לפני בעיות ארגוניות (27%) וניהול תזרים מזומנים ללא קשיים כלכליים (20%).
חדלות פירעון עסקית הרבה מעל הרמות שלפני ה-COVID
לאחר שנותר ברמות נמוכות במיוחד עד אמצע 2022, מספר חדלות הפירעון העסקית עלה בחדות בשנת 2023, לפני שנשאר בבירור מעל הרמות שלפני ה-COVID במחצית הראשונה של 2024. 39,506 חדלות פירעון נרשמו בשבעת החודשים הראשונים של השנה, עלייה 23% ב-2023 ו-26% ב-2019.
הדינמיקה הזו משפיעה על כל המגזרים ובכל הגדלים של העסקים. עסקים עם מכירות של פחות מ-250,000 אירו הם הנפגעים הקשה ביותר, והם מהווים 87% מחדלות הפירעון.
לחץ מתמשך על המרווחים ותזרים המזומנים אמור לשמור על חדלות פירעון גבוהה במחצית השנייה של 2024 ו(לפחות) במחצית הראשונה של 2025.
החמרה בתחזית הכלכלית וסיכונים מרובים
כמו בשנה שעברה, התחזית השלילית להתנהגות התשלומים של הלקוחות תואמת את הציפיות הכלכליות הפסימיות יחסית. לא משנה מה גודלן, החברות שנסקרו מצפות במידה רבה שהעסקים יחמירו או, במקרה הטוב, יישארו יציבים בצרפת וברחבי העולם.
בעוד שהתצפית הזו דומה עבור חברות מכל הגדלים, חברות הייצוא אופטימיות יותר, על רקע התאוששות יחסית בסחר העולמי. התחזית לתזרים מזומנים היא יותר ניואנסית, בהקשר שבו עלויות המימון ובמידה פחותה עלויות השכר יישארו גבוהות, למרות שחברות רבות יצטרכו להמשיך ולהחזיר את ה-PGE שלהן.
בעוד שהסיכונים העיקריים שהוזכרו על ידי חברות - דהיינו קשיי גיוס, עלות חומרי הגלם וההאטה בביקוש העולמי - נותרו ללא שינוי בהשוואה לשנה שעברה, סיכון אחד עבר היישר למקום הראשון: הסביבה הפוליטית והחברתית בצרפת, שצוטט על ידי 37% מהחברות.
1 תקופת תשלום: הזמן בין מועד רכישת מוצר או שירות של לקוח לבין מועד התשלום.